Pages

Sotong Kunyit Berkuah



lately, kalau En khairul balik umah, mesti ade mase nak masak sambil gedik berfoto...kalau dia x de x de mase nak bergambo... masak goreng2 mkn tiga beranak saje...

dengan kerajinan yang ade.. malam jumaat lepas masak sotong kunyit ni. satu lagi masakan yang selalu aku masak di rumah, mudah, pantas n sedap... mmg pantas kalau raw sotongnye dah dibersihkan awal...

lauk dah di angkat separuh dlm pingan baru aku teringat nak bergambar...:D

Bahan2 nye..

1/2 kg sotong di basuh bersih( dipotong mengikut citarasa)
3 sudu besar mnyk masak (agak2 pon bleh)
1 bj bwg besar saiz sederhana (kisar)
2 bj bwg putih (kisar)
1/2 inch halia (kisar)
1cm kunyit basah(kisar)
5bj cili padi (dititik)
1 btg serai (potong 2 dan titik)
2 sd besar sos tiram
1/2 sd kecil lada sulah
1/2 inc asam jawa ( bancuh dgn 1 cwn air ) kalau pandai agak lg bagus..
8 bj bendi ( boleh di kerat2 atau di masukkan begitu saja)
garam secukup rasa

method

1. panaskan minyak.

2. Tumiskan bahan yg dikisar dan dititik, tumis hingga naik bau dan garing sedikit...

3. Masukkan sos tiram, lada sulah dan sotong.. kacau rata hingga sotong separuh masak..

4. Masukkan air asam jawa, garam dan bendi... biar merenih dgn api sederhana dlm 10-15 minit. pastikan rasanya x terlebih msm.. ngam2 rasa garam dan asamnye...

5.angkat dan hidang dgn sambal belacan..... mmg terbaikkkkkk!!!!! :))




2 comments:

IBU HANI said...

wah, peveret nih sotong.. yum2.. laen kali, post kat umah aku sket..

::Farahliza :: said...

buleh2....:p

..YUFOLOMI, IFOLOYU..