Bahan2..nye
1st bahan tumis
1 sd kecil halba (biji2 tu...tanye kat kedai runcit kalu x de ko pegi kedai rmpah india tu .. mosti ade)
5 sd besar mnyk masak ( agak2 pon bleh)
1/3 bwg besar saiz sederhana (hiris)
3 uls bwg putih ( hiris)
1 inch halia ( hiris)
2nd bahan utk blend
20 tangkai cili kering
1 bj bwg besar
1/2 inch kunyit hidup
1 inch belacan
Bahan lain
1/2 sd kecil rempah kari
3 helai daun limau purut( di siat)
2 btg serai..( potong dua dan titik)
1 inch lengkuas ( di titik)
2 cwn air + 1 sd besar asam jawa ( bancuh.. kalau pandai agak lg bagus..)
perasakan....garam + aji skit..
method
1. tumiskan bahan tumis sampai naik bau...
2. Masukkan bahan yg di blend dan daun limau, serai, lengkuas, sampai garing..(sampai air dah kering)
3. masukkan rempah kari kacau rata dan masukkan air asam..
4. bile mendidih masukkanlah ayam ke, ikan ke...daging pon bleh...
5. perasakan dgn garam dan aji... kalu pedas tambah sikit gula...
ps.. pastikan jgn terlebih air agak2 masa masukkan air tu... takut kuah nye cair pulak.. msak asam yg pekat warnanya.. elok berasa asam n garamnye.. mmg tip top Pn emy woi... penat mak berimaginasi ... mintak maaf ye entry resepi ni xde gambo... ini entri terkejut namenye,,... :D
2 comments:
aku kena try nih.. terbaikkk dr daporr la katakan.. hahaha..
harus ko cuba dek nuuunnnn....
Post a Comment