Pages

Asam Pedas Melaka...

Pada Pn Amylea yg bersungguh mintak resepi kat chat fb... nah aku bg kat blog ko kasi print lagi senang amy...aku bg resepi kat chat box jadi cam aym ngan kucing bercakap.. :)) heheheheh...


Bahan2..nye

1st bahan tumis

1 sd kecil halba (biji2 tu...tanye kat kedai runcit kalu x de ko pegi kedai rmpah india tu .. mosti ade)

5 sd besar mnyk masak ( agak2 pon bleh)

1/3 bwg besar saiz sederhana (hiris)

3 uls bwg putih ( hiris)

1 inch halia ( hiris)

2nd bahan utk blend

20 tangkai cili kering

1 bj bwg besar

1/2 inch kunyit hidup

1 inch belacan

Bahan lain

1/2 sd kecil rempah kari

3 helai daun limau purut( di siat)

2 btg serai..( potong dua dan titik)

1 inch lengkuas ( di titik)

2 cwn air + 1 sd besar asam jawa ( bancuh.. kalau pandai agak lg bagus..)

perasakan....garam + aji skit..


method

1. tumiskan bahan tumis sampai naik bau...

2. Masukkan bahan yg di blend dan daun limau, serai, lengkuas, sampai garing..(sampai air dah kering)

3. masukkan rempah kari kacau rata dan masukkan air asam..

4. bile mendidih masukkanlah ayam ke, ikan ke...daging pon bleh...

5. perasakan dgn garam dan aji... kalu pedas tambah sikit gula...


ps.. pastikan jgn terlebih air agak2 masa masukkan air tu... takut kuah nye cair pulak.. msak asam yg pekat warnanya.. elok berasa asam n garamnye.. mmg tip top Pn emy woi... penat mak berimaginasi ... mintak maaf ye entry resepi ni xde gambo... ini entri terkejut namenye,,... :D



2 comments:

Mommy Marissa said...

aku kena try nih.. terbaikkk dr daporr la katakan.. hahaha..

::Farahliza :: said...

harus ko cuba dek nuuunnnn....

..YUFOLOMI, IFOLOYU..