Masa en khairul sampai umah aku x sempat masak lauk lg.. baru masak nasi... seb baik dia x kesahh... aku dah jack dia skit kasi present bday n kek bday lepas tu.. aku dgn rajin lagi ikhlas memasak ikan stim yg dah berbulan x buat..las sekali mase raye kat kuantan tahun lepas...pemalaskah aku???bleh tahan la... hehehhehe menu nye sonang yo... mcm ni ye puan2.. Encik2 pon bleh buat... tutop mate je...dah siappp sbb bini yg buat kat dapor.. heheheheh sindiran untok en khairul sbnarnye... :)
IKAN SIAKAP STIM
bahan2nya:
1 ekor ikan siakap ( dibasuh dgn air asam jawa dan garam)
1 inch halia ( hiris dan di bagi 2 untuk perap ikan dan kuahnye)
1 sd kcl lada sulah
1 biji limau nipis (diambil jus nya)
2 uls bwg putih(titik)
2 ulas bwg merah(hiris)
1/2 btg celery(hiris)
3 hlai daun limau purut
5-6 bj cili padi (di titik)
1/2 bj tomato (di potong wedges)
1 sd bsr sos tiram/ kicap cair (saye gune sos tiram)
1 cwn air
cara nye..
1. panaskan pengukus dan basuh ikan
2. perap ikan dlm 5 minit dgn halia hiris dan perahan jus limau
3. stim ikan dlm pengukus bersama halia dan perahan limau tadi dlm 25 minit
4. untuk kuah nye.. didihkan air dlm kuali
5. masukkan hirisan halia, bawang putih, bwng merah, celery, cili padi daun limau lada sulah, sos tiram
6. perasakan dgn garam...biar dlm 10 minit mendidih.. masukkan tomato dan tutup apinya..
7. hidangkn ikan siakap dan tuang kuahnya di atas ikan.. siap
boleh dimakan dgn kicap cili / air asam... mmg laju je nasi ke mulut...:))
inilah gambar mangsa... aku kerat kepalanya utk goreng esok...
masukkan semua bahan kecuali garam dan tomato semasa direneh
last skali masukkn tomato
ikan pon dah masak....:))
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment