Pages

Happy Bday My Lil Bear...

Hari ni 28.02.11 hari lahir ke tiga untuk anak bujang saya yg no 2 ye..Happy bday Aizad.. semoga murah rezeki, bijak pandai dan jadi anak yg baik. Aizad lahir dgn berat 3.6... heheheh besar tak?? tapi sekarang sudah 15.6 kg... proses nak melahirkan aizad jugak sama mudah mcm abang nye...Alhamdulillah tak menanggung sakit yang lama.. masuk labor room 12.45tgh, pukul 1.30 tgh dah besalin......motip cerite pasal beranak???? ngilu beb....

Abang n Adek


Tak rancang pon nak buat makan-makan ni.. sabtu mlm, ondaway back ambik papanya dari AKMAL .. bincang2 terus pegi beli barang untuk jamu kawan2 n famili esok nye... masak sikit2 je.. kawan2 yang tak dijemput jgn kecik hati yek.. Ade rezeki lagi nanti saye buat besar sikit kite mkn ramai2 yek..

kali ni papa K dah perangkut geng2 dia dari AKMAL... orang2 jauh semuanya.. dari serawak pon ade..


saya dapat bday present... awak ade???


ini belated bday papa dan advance bday saya... tapi saya x asbar nak potong kek dulu... papa leka berborak dgn kengkawan ..


BIL n Mokde..

kakak n ayah..


kakak n emak...macam pagi raya pulak...


pose dulu baru makan....


Jemput mkn nasi impit, kuah kacang, rendang ayam, sambal tumis ikan bilis, satay dan fruit milk cocktail..

Happy Birthday untuk kesayangan saya.. papa n aizad.. Aiman pon ibu sayang....:P

Baik nye hati ko..

Petang semalam, balik dari kerja.. nak singgah pasar malam utk beli makan malam.. malas nak masak.. sampai kat depan Sek Ren Duyong... traffic light depan sekolah turn red.. aku pandang kat kiri kanan tak de student pon..satu maknusia nak melintas pon tak nampak kecuali pak guard dgn papan tanda BERHENTI terkedek kedek letak papan tanda atas line kuning suroh org berhenti...

Bukan student yg melintas... kereta cekgu nak lintas jalan ok... kurang hajar kan???? kite nak kene berhenti nak bagi cikgu dia lintas jalan...

cikgu tu patah tengkuk ke tak leh tengok kereta kiri kanan jalan... nak kata besar sangat pangkat ko... mungkin tak lah.. pakai kereta pon standard aku je... bukan kereta rasmi kerajaan pon...jalan pon x bz sangat dah 6.30 ptg dah pon..

Mungkin Cikgu yang lintas jalan tu dah janji nak naikkan gaji dia kot... tu yang semangat ngangkut papan tanda tu...

TAK PERLU LA WEIIIIIIIII!!!!


Ujian F


Aku telah dipaksa tag oleh Aslinda dengan gediksss nye...

Rules:
It’s harder than it looks!
Copy to your own note, erase my answers, enter yours, and tag 10 people.
Use the first letter of your name to answer each of the following questions.
They have to be real. . .nothing made up!
If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can’t use your name for the boy/girl name question.
Have Fun!!
1. What is your name:
Farahliza
2. A four Letter Word:
Free
3. A boy’s Name:
Fuad
4. A girl’s Name:
Fira
5. An occupation:
Fireman
6. A color:
Forest Green
7. Something you wear:
Fake shirt
8. A food:
Fried meehoon...wisma negeri punye...hehehe
9. Something found in the bathroom:
Face Scrub
10. A place:
Frankfurt
11. A reason for being late:
Fade up..
12. Something you shout:
Fuuuuiiyyooohhh!!!!
13. A movie title:
Finding Nemo
14. Something you drink:
Fruit mocktail
15. A musical group:
Fool fighters
16. An animal:
Frog

pergghhh susah sungguh soklan nih...
Tag untuk jintanmanis.com, blog si budak gebu, Bunga Lawang, a place as my own world, Ayu vert, Ibu teha, akumamachami, dan sesape lagilah.. yang nak menyiksa jiwa.. silalah  jawab tag soalan nih...enjoice!!

Mission Complete


Si demok ni dah berjaya dlm misi toilet training...pendek kata tak payah di trainingkan.. dia sendiri yang suruh bukak diapers bila mau poo n pee.. sendiri rimas... tak payah ibu susah2 nak alert je.. yang paling bagus berganda, tak pernah tercicir walau sekali... good job..

So, Ibu dengan girangnye.. menghapuskan budget bulanan utk diapers...

kalau bab SUSU tu kalau boleh biar continue sampai besar...biar sihat dan kuat.. Go Aizad...go..!!


Jom Minum Duluuuuuuuuu


Petang semalam melayan my opismate yg selalu mengidam macam2 makanan walaupon x pernah lagi mengandong... hehhehe anak dara ok..


Kat Secret kan ade tea time special ni..kite bayar harga kek je..selection coffee or tea adalah FREE.. jadi huruf 'F' sememangnya kegemaran kami....

Balik kerja.. laju2 pegi JJ.. lupe sekejap rumah tangga...aku amek choc fudge with chamomile tea, linda dgn dream tiramitsu n breakfast tea..

TQ kepada penaja kami...LIN... :))


170220112295



Fair and Lovely


Ibu.. Papa dah makin hitam la bu...teruk dah bu...kawan papa tu ade pakai fair and lovely.. ok je kulit dia tak terbakar macam papa...

laaaaaaaa sian nye papa....

krim loreal yg papa pakai tu x berkesan la...

bile habis kawad nye..??

Esok last dah..

dahhhhhhhh tak payah beli.. dah terlambat dah... nanti elok sendiri tu...x pe...ok nanti tu..papa pakai macam2 nanti lagi lambat recover..

Ye ke bu? Oklah...Jgn carik lain ehhhh???

Taklah... jgn risau... hehehhehe



laki haku kerisauan yang hamat bile saham ditutop bercampor campor.... tapi pada aku.. biar dia hitam melegam masa kursus tu.. biau masing2 tak taste bile pandang muke masing masing kat dalam tu...maklum le anak dara pon ramai kursus sekali kat dalam tu...

bagus tak?? bagus tak???


kakakakakakkaahhh kijamnye... bini sapa lah ni...!!

Meh.. Sikat Rambut

Lame tak post pasal budak dua ekor ni... dah besar, dah pandai menggatai... dah bunting pon si berry.. dok melepekk je.. tak larat dah nak menggedik... sian dia...

bulu heley mmg kene sselalu di sikat.. sebab kebiasaannya half flat dan flat face ni mmg kerap produce hairball...kalau kita sikat dia selalu tetap ada hairball, tapi kurangla... hairball terjadi bila kucing selalu jilat / bersihkan bulunya.. dan dalam seminggu sekali dia akan muntahkan hairball tu... kalau dia kerap makan rumput, lagi bagus lagi kerap dia muntahkan hairball tu...info ni dari pembacaan di internet je... kalau tak cari kite tak tau.. hehehe

sharing is caring..

video


Ketam Halia





Menu ni masak masa dua minggu lepas ... masa 3 hari hujan tak berhenti... sejuk sejuk haruslah makan yg panas panas sikit... selain buang hangin dlm badan, halia pon bleh panas panaskan badan...lama betul tak postkan menu untuk di kongsi..

Ketam Halia

2 ekor - Ketam saiz besar.. (buang insang cuci, dan belah dua)
Halia- 3 cm hiris/ julianne (lagi lebih lagi sedap)
Bawang Besar - 1 bj hiris
Bawang Putih - 2 bj hiris
Cili thai/padi - dalam 5-6 bj (kalau nak titik pon boleh..kalau x nak pedas sgt kurangkan)
Serai - 1/2 btg di hiris
kacang panjang - 2 btg potong potong 1 inch
Sos Tiram- 3 sudu besar
Lada Hitam crush/serbuk - 1/2 sudu kcl
tepung jagung - 1 sudu besar rata ye...jgn membukit nnti terpekat pulak
air - 1 cawan (kalau nak kuah lebih, tambah sukatan air, perasa dan tepung jagung agak2 la ye..)
garam, aji

method....

1. Goreng ketam dan angkat..
2. panaskan minyak dalam 4 sd besar
3. Tumis bawang besar, bwg putih, halia dan cili padi, serai sampai naik bau
4. masukkan sos tiram, lada hitam kacau rata..dalam 1 minit
5. campurkan tepung jagung dgn air yg disukat tadi dgn air dan masukkan dlm kuali..
6. Masukkan kacang panjang , kacau, biar mendidih dan kuah pekat sedikit..(tambah tepung jgg lagi kalau nak lebih pekat)
7. perasakan dengan garam dan aji.. angkat dan tuang atas ketam yg dah digoreng.. siap..


sedap makan dengan nasik panas... kalau nak tambah sayur lain pon boleh dlm tu mcm capsicum, baby corn, snowpeas, lagi bnyk warna lagi cantik menarik kau mmg deboom... aku mmg takde stok sayur dlm fridge.. cuma tinggal kcg panjang je... kacang pon kacang la janji ada warna...

sharing is caring :P

My Botak....

Kesayangan saya sutah botak... hahahahah..... hitam melagam berjemur tengah panas... tetap mak taste...heheheheh :P

Kami Datang Lagi..



Balik kg di Kuantan Chinese Nu Year Lepas..


Mesti singgah beli ikan patin di Paloh Hinai... urghhhh nekmat... ikan segar segar Ikan Lampang dan Patin dua dua boleh masak tempoyak... tapi ni gambar ikan patin.. ikan lampang malu nak bergambar..

Tokei ikan dan anak anaknye...

lepak lepak sekejap rumah SIL pastu bawak anak anak jalan petang di Taman Teruntum sebelah berdekatan Taman Gelora dan Pantai Telok Cempedak (TC)

Taman Teruntum macam mini zoo, masuk adalah free...spesis haiwan adalah dalam 12 jenis...oklah.. sape nak bagi free... tapi naik kude ni bayo...RM 5 utk 2 round..

Aizad...

Buat muke notty...mmg susah nak buat muke baik..

Aizad lagi..

Abang Aiman...

My neph.. Hafiz..


Aisyah with two silly notty boy...

Peace yollssss...




Penyokong Saya...



walaupon pengikut mak hanya 30 orang.... tetap di tempat teratas....heheheh (jack followers..) tatap adehati nak letak kat atas siap ade space kosong lagi sebab ciput benor...
kukukukukuuiiiii...



Flash cards..


Masih risau Aiman belum pandai membaca... tak boleh dipaksa..sebab dia cepat boring even writing exercise pon satu huruf untuk one time... jgn pandai pandai nak sambung next page.. dia naik hangin...so kali ni nak cuba flash cards, nak test flip the cards, mane tau menjadi...sebab sometimes, dia tak tahu itu huruf apa, tapi dia tau sebut bunyinya sebab dia recognize dgn words/ number tu..familiar mungkin??? at least kalau dia lupa huruf tu, dia ingat macammana nak pronouce.. macam Mc Donald, kids can recognize the sign at any junction even the restaurant 500 km ahead... semangat nye haku... tapi this is YES... mmg wish tahun ni nak ajar aiman membaca...risau dia ketinggalan... bukan risau je.. RISAU yg HAMAT...taknak bagi high expectation... tak nak dia pressure... may be it takes 3,4 bulan kalu dia cepat atau 6 bulan untuk ibu bekerja mcm aku utk ajar dia... aku pon x tahu nak masukkan masa utk flip flashcard celah mana, tapi cuba jelah...mudah mudahan menjadik....



Dah bayar dah...

saman sudah di bayar....



Berkobar kobar nak pegi bayar saman dengan secepat yg mungkin.. macam kalau bayar saman dapat kereta sebijik... kalau boleh mase kene saman tu terus nak gi hantar kan duit...tapi x sempat sebab kaunter tutop dah...
bayar awal dapat discount bagi org yang tak mampu nak bayar memahal cam aku ni... besok besok buat lah lagi paking ikut sesuka hati perot sendirik...

Gile tekanan

berite terkini lagi menyakitkan hati!!! mak kene saman!!!! bukan mak haku.... tapi haku niha.... kene saman paking ikut suke hati aku... dak polis tu pon dgn suke hati menyaman aku..paking adalah full nu year eve ni.. paking la kejap kat tepi jalan tu nak draw duit... sebab nak beli ikan sayur.... mulia x hati mak....mulia tak???????


Tapi.. Ade POLIS kesah ko mulia ke hidakkkkkkk?????!!!!



Tekanan jiwa..


Kebetulan tekanan jiwa dah datang,,, aku call laki aku ...tak kesah le... janji ko pasukan beruniform kerajaan pedulik hape aku kastam ke, jpj ke, pak guard depan opis ni ke,,... aku bantai marah kat dia sampai puas hati .... hahahahahah puas hati mak uollss!!!

Gile tekanan....

Happy Chinese Nu Year ..2011

Ramai yang dah start cuti chinese nu year yek?? aku jugak yg tercongok ngadap pc... papa K esok petang baru sampai Melaka... esok dia kene overtime lg..so mcm biase org nye tak sampai lg.. order menu dinner dia dah sampai awal...... hari ni rasenye sempat lg kot nak cari ikan sayur.... takut esok lusa pakcik Lim cuti, seminggu peti ais kosong...hahhahaaaa nangis la kau sambil kutip pucuk paku belakang rumah kak limah...pastu tetibe ternampak pulak kak limah balik umah...pastu tetibe nak mintak autograph kak limah pasal dia dah glamer sebab movie box office.. ape hal?!!.. tetibe kene penampar kak limah... amek cuk ubi x bagi tau dulu.. hehehhe (melalut sudah..)


Cuti kali ni jugak kami akn balik ke kuantan utk satu hari satu malam yoo... anak jantan omak ehhh nak melopeh rindu kek omak ehhh....rinduuuuuuu tersekso batin koba ehhhh....den dengan raso simpati poon noman la balik kampong....di mano laki den ado...di situlah den menyompekkk... hehehehheh...


To all chinese... Happy Chinese Nu Year.... Gong xi Fa Chai....Ho yeh.. Hoyehh!



KEPERIBADIAN ARNAB

Arnab merupakan zodiak yang mempunyai ciri paling gembira, berbakat, senang di dampingi, rendah hati (tidak sombong), tidak mudah ditipu, bercita-cita tinggi tetapi tidak terlalu melampau dan sentiasa beruntung dalam perkara yang dilakukan. Tiada sesiapa pun yang mengabaikan arnab kerana mereka merupakan teman yang baik dan tahu cara untuk menghargai diri sendiri. Arnab juga bersifat sosial, sifat marah yang terkawal, berbudi bahasa, licik, tenang dan sensitif kepada yang lain.

TAHUN ARNAB
Tahun arnab dipercayai oleh masyarakat cina sebagai tahun untuk diplomasi dan pemujukan. Tahun yang baik bagi untuk perniagaan, pengeluaran juga merupakan tahun yang baik bagi perniagaan berkaitan perubatan tradisional dan jamu. Akan tetapi masyarakat cina percaya mereka perlu berhati-hati dan jangan terlalu menurut kehendak dan kelengahan.


KEPERIBADIAN MEREKA YANG LAHIR PADA TAHUN ARNAB

LELAKI: Tidak ketara, bijaksana, mendengar kata, bersopan santun dan beradab, diplomatik dan jarang berkonfrontasi

PEREMPUAN: Bijaksana, bertimbang rasa, baik, sensitif, dan suka menyukakan hati orang.

Tahun ini adalah tahun yang bertenaga bagi mereka yang dilahirkan tahun arnab, oleh itu fokus dalam perancangan anda untuk masa depan anda. Bagaimanapun, oleh kerana akan terdapat banyak kuasa api di sekeliling, berhati-hati pada risiko kerosakan kesihatan emosional atau fizikal. (breakdown) Pulihkan semula diri anda dengan lebih banyak kuasa air lebih-lebih lagi di arah Timur. Bahagian Timur Selatan atau Barat Selatan di rumah atau bilik tamu anda akan bermanfaat dari barangan air juga. Pastikan yang barangan air itu diletakkan pada sebelah kiri pintu utama apabila anda memandang ke luar dari dalam rumah.

TAHUN: 1903, 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999

..YUFOLOMI, IFOLOYU..